2.008.....Mischmasch av färger

Även om jag inte har något skrikande behov av skrikiga färger så har jag ingenting emot dem. Huvudsaken är att det harmonierar och att det inte blir kaotiskt.

Jag pratar främst om konst, inredning och design, men även i viss mån om kläder. Beträffande arkitektur så är jag mer kinkig (se vidare under "5.004.....Den estetiska helheten")

Om jag mot förmodan skulle få för mig att mischmascha med skrikiga färger hemma så skulle jag nog välja några tavlor av Andy Warhol (eller Andrew Warhola som han tidigare hette) och möjligen alstren "Beethoven". Väggen skulle målas mörkgrå och inga andra tavlor skulle få pryda väggen. Mischmasch förvisso, men inte kaotiskt.


      

Sen finns det ju massvis med mischmaschkonstnärer vars verk inte faller mig på läppen det minsta (snällt uttryckt).
Klicka på bilden för att se den "färgglada" ocensurerade versionen (här snackar vi sammelsurium!).



Mischmaschkonstnärerna i tur och ordning:
1. Mats Hådell
2. Lena Kamras
3. Ulrica Hydman
4. Paco Simon
5. Per Adalbert von Rosen

6. Gunilla Mann

Jag har full förståelse för om ni anser att jag inte begriper mig på konst (och så kan det vara)    ...men jag ser inte på tavlor från ett konstperspektiv. Jag kikar från ett estetiskt perspektiv och det är någonting annat har jag förstått.


5.011.....Apropå ränder...

..min dotter pekade på min panna idag och sa:
-Pappach jändej!

Hmm.. alla ränder är som sagt inte snygga här i världen.


4.008.....Så jäkla radiostyrd är vi inte.

En inredare från programmet "Bygglov" gästade RIX Morronzoo igår. Hon fick då frågan:

"Inreder folk efter sin egen smak eller efter vad de tror är rätt?" Hon svarade då (ungefär) "Efter vad de tror är rätt, som grannen gör och som de stora företagen propagerar för. Man väljer panelgardiner, köksöar och soffor med divaner för att inte göra fel och för att slippa stå till svars för sina inredningsval."


Jag kan nog hålla med om detta, men bara till en viss del. Att marknadskrafter styr trendskutan med järnhand är det ingen tvekan om. I ett tidigare inlägg drog jag paralleller till modebranschen (se "4.004.....Mode &trender") 

Jag tror dock att det finns anledningar till att vissa trender ser ut som de gör.
Om jag använder hennes exempel:


Panelgardiner

Panelgardinernas explosionsartade intåg i de svenska hemmen kommer sig av att man ville dra ner på "ryschpyschandet" och skapa en mer stilren och avskalad interiör. Återhållsamma inredningsstilar kommer alltid att finnas oavsett varthän trenden barkar, därför tror jag att någon form av panelgardiner såväl som persienner eller plisséer aldrig kommer att försvinna helt från marknaden. Det kanske till och med är så att vi i dagens stressiga samhälle är i behov av snäppet mindre röriga hem?    
 


 

Köksöar

Köksöarna speglar inte bara dagens värderingar (med att tex umgås kring matlagningen istället för att stänga in husmor i köket). De är dessutom tekniskt genomförbara med avseende på vitvaror och fläktar, vilket inte var så självklart för ett tiotal år sedan. Jag tror definitivt att köksöarna är här för att stanna och att inrutade kök är ett minne blott. Jag tror hellre på en ytterligare utveckling i samma riktning (se inlägget "4.003.....Baby-blå pärlspont och vitt kakel med blommor i vardagsrummet?").



 

Soffor med divaner

Detta är förmodligen den trend som kommer att dö fortast. Vad som kommer istället vet jag inte, men möjligen blir det vanligare att man placerar två soffor mitt emot varandra och mitt i rummet för att prioritera samvaron? Eller med mer oregelbundna och mer flexibla former för att kunna anpassa sofforna efter dagsbehovet?

 



Min poäng är:

Utvecklingen går framåt och värderingarna förändras. Dessutom kan man bli ganska utled på trender som tenderar att bli burdusuttjatade. Det är således inte så konstigt om två grannar "råkar" pricka in samma stil i sina nya hus.


5.010.....Trapporr

Här kommer ett tips för alla er som har en erotisk böjelse för trappor.....
....eller för er som helt sonika gillar arkitektur, konst, design och inredning:


STAIR PORN (Stairs, and nothing but.)  >>
  

 


5.009.....Ränder? Varför skulle man blogga om det? Verkar knasigt.

Det finns många inte allt för snygga ränder här i världen. Tex "Polarn O. Pyret-ränder" för att nämna en typ.
Men...



...på rätt plats och på rätt sätt kan (i synnerhet liggande) ränder vara något bland det snyggaste som finns!
Ska försöka ge några exempel för att visa vad jag menar:



Arkitektur

Såväl exteriört som interiört fungerar liggande ränder fantastiskt bra. Även olika typer av solavskärmningar, pergolatak och räcken kan sätta en briljant prägel på ett hus.






Inredning

Persienner och de skuggor som de ger upphov till har alltid fascinerat mig. Utanpåliggande träpersienner slår ofta vilken gardin som helst med hästlängder. Även trappor är bra exempel på snyggt randig inredning om de utförs raka, utan sättsteg och helst utan vagnstycken.
Och varför inte låta den liggande fasadpanelen fortsätta in i huset (som på bilden ovan)? Ränder som en fondvägg kan vara kanonsnyggt, men det kan dock bli galet med för stora kontraster och omatchande färgkombinationer.




 
Kläder

Kläder med ränder kan vara riktigt snygga, men det förutsätter att man kombinerar ihop en helhet tillsammans med andra orandiga plagg. Dessutom är en bra balans mellan rand och bakgrund (om man utrycker det så) en förutsättning för att inte hamna i Polarn O. Pyret-träsket.





Pudelrockare

Jag tror att bilden får tala för sig själv :)


1.008.....Tekniskt Mumbo Jumbo

I ett tidigare inlägg lovade jag att återkomma angående stora fönster kontra energiförbrukning. Här kommer återkomningen:


Förr i tiden placerade man i princip ett fönster per rum i småhus för att släppa in dagsljus. Dessa fönster var bedrövliga med avseende på energiförbrukning och kylan forsade in under vinterhalvåret. Tjocksockar och mattor var ett måste för att klara livhanken.

Idag använder vi ordentligt bra fönster i Sverige, men fortfarande är detta den svaga länken i isoleringskedjan.



[SP Fönsters energimärkta balansserie]

Tanken när vårt hus projekterades, var att minimera fönsterytorna mot insyn och maximera dem mot utsikten. Resultatet har blivit bra funktion, sagolik trivsel och fantastiskt låg energiförbrukning.

De nya kraven för energiförbrukning i norra Sverige är 95 kWh per kvm och år för hus med eluppvärmning (tex värmepump och bergvärme) och 150 kWh/m2 för fjärrvärme, pellets eller ved. Exklusive hushållsel. Vi har nu bott i vår lya i två år och förbrukningen har landat på 51 kWh/m2. Inklusive hushållsel!




Oavsett om ni tycker att detta är Mumbo Jumbo eller inte, så är min poäng: Uteslut inte stora fönsterytor pga energiförbrukningen, men håll balansen!


3.005.....Photoshoptalang

För er som gillar Photoshop och grafisk design skulle jag vilja tipsa om en trevlig sida med mängder av "tokphotoshoppade" bilder. Se www.photoshoptalent.com/
Bland annat tävlas det i att transformera en given bild eller att skapa en bild utifrån ett givet tema. Ta en glutt på dessa alster:

Följande bild har formats utifrån temat...
"If you were a vampire you could possibly be endowed with certain powers such as levitation, transfiguration, and don't forget the ability to bleed someone dry. Vampire is the theme for this thriller, and no limitations on blood or gore for this contest!"
 



Än mer imponerande är följande före-efter-bilder...
(Klicka på bilderna för att se en större "efterbild" i färg.)









 
Läs även andra bloggares inlägg om

1.007.....Bortprioriterad funktion

Detta är en gästbloggning av min ohängde tvillingbror. (Eller ska jag kalla det stöld? Inget tillstånd har erhållits för denna publikation.)


Calatrava, som ritat Turning Torso och Vetenskapsstaden i Valencia, har också ritat Milwaukee Art Museum vid Lake Michigan.
Calatrava verkar ha förmågan att entuiasmera sina beställare. I Milwaukee fick han helt fria händer... på bekostnad av funktion och ekonomi. Jag brukar reagera på när designen och det estetiska får stryka på foten, men det här är roligt:

Byggnaden är en utställningshall Den fick så stora glaspartier att det inte fanns någon plats för utställningar. Den blev också så dyr att de inte heller fick råd att göra några i sin gamla hall. Men man kan ju titta på byggnaden i stället!



Mer Calatrava? Se:
1.002.....Liberal syn på arkitektur

2.007.....Territorial pissing

En konstfackstudents examensarbete gick ut på att klottra och vandalisera en tunnelbanevagn samtidigt som dådet filmades. Detta visas nu på konstmässan Market i Stockholm.

- Konst kan vara olaglig, vidga ramar och konst kan provocera. Men det här är inte acceptabelt. säger kulturministern.


Den fråga jag ställer mig är: Är det överhuvudtaget acceptabelt med konst som är olaglig? I h-vete heller! Den som anser att tex graffiti måste utföras olovligt för att få den rätta effekten på den vuxna världen och på beslutsfattarna, kanske även tycker att det är ok om sitt hus eller sin bil blir nedklottrad?  
Den verkliga utmaningen för en graffitimålare torde vara att provocera på tillåtna ytor. Då duger det inte med bara en enkel tag.
 

 

Mer om graffiti:
2.006.....All graffiti är trots allt inte av ondo!
2.002.....Hellre målningar i graffitistil än graffiti


5.008.....Good Verses Evil

I inlägget "5.001.....Vem är hin håle allsmäktig?" berättade jag om en destruktiv estetdjävul som har åsikter om allt som är fult här i världen. Har ni tex läst det senaste numret av 25 Underbara HEM? Alla hem är definitivt inte underbara, se till exempel "Villa Filali" (Suck! Det skjuts för li... TYST! Så säger man ju bara inte!). Tidningen borde heta 25 Spektakulära HEM.


Som motverkande beståndsdel till denna estetdjävul finns en estetgud.
Jag är inte helt säker, men jag tror att de ser ut ungefär så här:
 



Dessa är titt som tätt i luven på varandra, och allt som oftast vinner estetguden. Det är nog mest med min bror och min käresta som estetdjävulen tillåts komma till tals.


Då kan det låta så här...

(I mitt huvud: "Men fy faaan vad fuuul!!!! Det skjuts för lite här i världen!" säger estetdjävulen. "Du har förvisso rätt, men vårda språket innan du säger någonting till Linda!" svarar estetguden. "Ok...")

"Linda... Han som designade den här Lactacyd-flaskan. Han kan inte vara helt frisk!"
 


5.007.....men förbaskat så najs trots allt!

Vi passar helt enkelt på att njuta av fördelarna med den fluffiga snön så länge...


1.006.....Förbaskat så kallt vi har det...

Nu har vi haft det snäppet för mörkt och snäppet för kallt snäppet för länge här i Norrland. 
Det finns många fördelar med att bo i Moder Svea. Men tusan vad trevligt det hade varit att bygga ett hus lite närmare ekvatorn! Massvis med glas, humana mängder isolering och enkel grundläggning. Typ såhär:





Som tur är så går det mot ljusare och varmare tider! Vi får helt enkelt passa på att njuta av fördelarna med tex den fluffiga snön så länge..
..och uppskatta det stabila och varma klimatet vi trots allt har i vårt välisolerade hus.


3.004.....Desktopography

www.desktopography.net bjuder varje år in grafiska formgivare för att skapa skrivbordsunderlägg med naturmotiv eller topologiska motiv utöver det vanliga.


När jag fick höra talas om Desktopography byggdes mina förväntningar upp till oanade höjder (även om jag inte skulle välja att placera andras verk på mitt eget skrivbord). Jag gillar maffiga grafiskt designade konstverk.

Alla bidrag är imponerande på ett eller annat sätt, men jag måste dock tyvärr säga att ytterst få motsvarar mina förväntningar. Detta är ett fantastiskt bidrag från 2007 (förmodligen min favorit) som är skapad av Kai Isselhorst:




Men... det finns ju andra typer av motiv.

Kolla in detta:


Jonathan Wong är 19 år, kommer från Irland och är KUNG! Eller vad säger ni?





Se övriga Wong-mästerverk:

http://sick-osiris.deviantart.com/


4.007.....Furniture & Northern Light Fair

Under helgen besökte jag och kärestan den årliga designmässan för inredning och belysning i hufvudstaden. Fantastiskt trevligt! Enormt stort! Att fötterna värkte redan efter en av hallarna säger en del. Då återstod två.
 



Avskalat och stilrent. Svart, vitt, rött och grönt. Plast, krom, trä och läder. 50- och 70-talsretro. Ungefär så skulle jag sammanfatta utställningen.


Att designade möbler kostar kosing kan man ha full förståelse för och visst är det fascinerande att många av de gamla klassikerna från ett halvt sekel sedan fortfarande står sig i den multinationella konkurrensen? Jag tänker bl.a på Verner Panton, Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Eero Aarnio.


Årets "Furniture Fair" och "Northern Light Fair" visar exempel på skapelser från såväl dessa gamla prissar som från mer nutida formgivare. Jag tycker dessutom att en hel del från det senaste inom designvärlden har uppenbara drag från de gamla 50- och 70-talsklassikerna.


Det påstås att det blir mer och mer trendigt med ombonad lull-lull-inredning. Jag är skeptisk.


Här kommer ett antal bilder från utställningen. Håll till godo!


Inte praktiskt, men snyggt! Vitt möblemang är ett ständigt återkommande inslag på mässan.


Fantastiska VP Globe från 1969 av Verner Panton (se www.verpan.dk).


Blanco stoltserar med en imponerande köksö för 0,5 mille! (Se www.blanco-steelart.se.)

   
-Osymetrisk belysning och knubbiga former från Sofitalia.
-Svart, vitt och stilrent från Istyle innovation.
-Liggfåtölj i retrostil som för tankarna till Charles Eames skapelser.

  
-Lurvmattor pryder såväl vardagsrum som ...matsalar. Överallt!
-70-talets discokulor pryder fler än en utställningsmonter.
-Markslöjd Sweden visar bl.a sina Marstrand- och Ribelampor (se www.markslojd.se).


Läs även andra bloggares inlägg om


1.005.....Ett modernt smurfhus

Jag skulle nog dra mig för att kalkylera fram ett fast pris på detta hus. Ett hus med raka väggar, ett rimligt antal hörn och med en hyfsat normal standard brukar kosta ca 10-30tusn pix per kvadratmeter.

Men denna.. skulptur. Vad kan den gå lös för? 100.000 kr/m2? Mer?

Köparen kanske inte är helt utfattig, men nog skulle man vilja ha ett bättre besked än "typ en sisådär 10-100 miljoner nånting"..





    



  


Huset står beläget i Karuizawa, Japan och är ritad av Artechnic Architects. Se även:

http://www.artechnic.jp


1.004.....Hamnlägenheterna i Ö-vik

Då var jag igång med buller och bång!  

Alltså på jobbet efter en sex månaders sejour som proffspappa. Jag har stationerat mig på hamnområdet i Örnsköldsvik där vi har för avsikt att bygga 66 st lägenheter med vattnet och stadskärnan inpå husknuten.

Vi har över 1,5 år med planering, kalkylering och projektering bakom oss. Nu har vi satt spaden i den frusna backen och fram håller Örnsköldsviks (förmodligen) mest spektakulära boenden på att ta form.





Att först vara med under "pappersskedet" för att sedan delta när projektet växer upp i verkligheten, är för mig det ULTIMATA skapandet.
Min uppgift från och med nu blir att sköta kontakten med lägenhetsköparna, handla upp material och tjänster samt hålla ett vakande öga på projektets ekonomi.

Att sitta på byggarbetsplatsen ser jag som en fantastisk förmån och att jag har havsutsikt från barackfönstret gör inte saken mycket sämre :)

Se även Hamnkaptenen under "Västernorrland" på:
peabbostad.se/


RSS 2.0